fbpx

Zakladnica znanja na enem mestu

Smernice in znanja s področja optične stroke se nenehno nadgrajujejo. Da bi vam lahko najbolje svetovali in pomagali, se neprestano izobražujemo. Tako z optičnega kot s tehničnega področja.

Potrebujete nasvet?

Zakladnica znanja na enem mestu

Smernice in znanja s področja optične stroke se nenehno nadgrajujejo. Da bi vam lahko najbolje svetovali in pomagali, se neprestano izobražujemo. Tako z optičnega kot s tehničnega področja.

Potrebujete nasvet?

Keratokonus in keratoglobus

Očesne bolezni - keratokonus

Očesne bolezni – keratokonus

Keratokonus in redkejši keratoglobus pomenita patološke spremembe na roženici. Pri zgradbi očesa smo povedali, da je roženica prozorni sprednji del očesa. Torej spremembe na roženici se lahko pojavijo od spremembe izbočenosti do stanjšanja roženice in s tem njene distrofije, za kar je kriva slaba vezava in napačna struktura kolagenskih vlakenc v roženični stromi. S tem, ko spremeni roženica obliko in debelino pride do poslabšanja vida, saj se ustvari močna myopia in iregularni astigmatizem. V naši ambulanti odkrijemo keratokonus z računalniškim topografom, ki ga lahko vidite na sliki desno spodaj.

Značilni znaki za nastanek keratokonusa:

  • Slika je motna in pojavi se bleščanje.
  • Munsonov znak – vidno izbočenje vek naprej.
  • Šprajnska svetilka pokaže odsev oljne kapljice.
  • Nalaganje depozita železa okoli stožca.
  • Pri skiaskopiji dobimo škarjasti odsev.
Očesni pregledi in ordinacija Maribor - računalniški topograf

Očesni pregledi in ordinacija Maribor – računalniški topograf

Keratokonus se pojavi v mladosti (puberteti), ter postaja z leti izrazitejši. Lahko je povezan z dedovanjem, kar pa ni nujno. Pojavi se eden na tisoč in je bolj pogost pri ljudeh s pogostimi očesnimi alergijami.
Razlika me keratokonusom in keratoglobusom je v obliki. Keratokonus ima obliko konusa, medtem ko keratoglobus ima obliko krogle. Stanjšanje roženice pri keratoglobosu je prisotno po celi površini in je pogosto dedne narave. Operacija je vprašljiva, saj se debelina roženice ponavadi ne ujema z darovalčevo debelino.

Kakšne so rešitve?

Posebnega zdravljenja ni le dobra korekcija zagotavlja dober vid. Najboljša korekcija se doseže z trdimi kontaktnimi lečami. Če pa vid pade pod 10% se izvede operacija, s katero je potrebno roženico presaditi.

V naši optiki imamo sodoben aparat za ugotavljanje keratokonusa in keratoglobusa, katerega vam izmerimo ob ostalem pregledu oči. Računalniški aparat – topograf lahko vidite na sliki desno zgoraj.

Kako poteka operacija?

Keratokonus

Keratokonus

Pred operacijo je potrebno narediti nekaj testov, da ne pride do zavrnitve darovalčeve roženice. Roženice darovalcev se hranijo v tako imenovani banki transplantantov. Operacija traja približno dve uri, pri kateri obolelo roženico izrežejo, nato odstranijo in všijejo darovalčevo roženico. Šivi so slabo vidni s prostim očesom (slika desno, šivi cik-cak) in čez nekaj časa sami razpadejo. Pacient bo lahko po določenem času začel opravljati vse normalne življenjske dejavnosti. Uspešnost posega je zelo visoka, vendar se z časom in odlašanjem zmanjšuje.

Povzetek

Redni pregledi omogočajo zgodnje odkrivanje in terapijo.

Imate vprašanje, ali potrebujete nasvet?

Pošljite nam e-mail na info@optika-pirc.com ali nas kontaktirajte na telefon 02 25 25 200. Seveda pa ste vabljeni, da nas obiščete v naši ordinaciji in optiki v Mariboru.