fbpx

Zakladnica znanja na enem mestu

Smernice in znanja s področja optične stroke se nenehno nadgrajujejo. Da bi vam lahko najbolje svetovali in pomagali, se neprestano izobražujemo. Tako z optičnega kot s tehničnega področja.

Potrebujete nasvet?

Zakladnica znanja na enem mestu

Smernice in znanja s področja optične stroke se nenehno nadgrajujejo. Da bi vam lahko najbolje svetovali in pomagali, se neprestano izobražujemo. Tako z optičnega kot s tehničnega področja.

Potrebujete nasvet?

Katarakta (siva mrena)

Očesna leča leži za šarenico in zenico v vdolbini zdrizaste steklovine. Pri odraslem je iz čvrstega jedra in zunanjih ovojev – progastih vlaken, katere so podobno razvrščene, kot listi čebule, ter obdani s tanko elastično mreno. V pozni starosti (med 60. in 70. letom življenja) se vlakna starajo in sklerozirajo, leča porumeni in postaja rjavo-siva na robovih (glej sliko), kar je posledica strjevanja beljakovin. Ta fiziološki proces je glavni vzrok, da leča izgubi prožnost in oko postane tudi starovidno. Leča se nikoli ne skali (pomotni) v celoti. Če pa zavzame vse dele leče, jo imenujemo torej katarakta ali siva mrena. Starostna katarakta se pojavi na obeh očesih hkrati, vendar včasih bolj na eni kot na drugi. Začne se na robovih, dokler ne doseže območje zenice, s tem prične vid pešati, dokler popolnoma ne opeša in pri tem “močnejša” očala ne pomagajo!

Katarakta - bolezni oči

Katarakta – bolezni oči

Skaljena očesna leča se operativno odstrani in na njeno mesto se vstavi umetna leča. Če je mrežnica očesa zdrava, se lahko vid v celoti povrne. Ta operacija je neboleča in se lahko opravi ambulantno. Poseg s pomočjo ultrazvočne sonde izvajajo v lokalni anasteziji, razen v primeru, da je pacijent otrok ali starejša oseba, ki pri posegu ne more sodelovati. Posegi so, razen v izjemnih primerih, zelo kratki.

Zdravnik najprej odstrani sprednjo lečno ovojnico in loči jedro od ovojnice s tekočino, ki ji je dodan anestetik. Jedro se odstrani tako, da ga operater obrača za devetdeset stopinj in ga tako lomi (sl. 1). Z ultrazvokom zmanjša in utekočini motno pacientovo lečo in jo izsrka (sl. 2). Potem v to votlino potisne zvito umetno lečo premera 6 mm, jo razvije in pritrdi (sl. 3). Majhnega 3 milimetrskega reza v roženici večinoma ni potrebno šivati. Zaradi naravnega tlaka v očesu se rana zapre sama od sebe. Pacient je torej med posegom buden, biti pa mora zelo pri miru. Operater ga med posegom sprašuje, če se dobro počuti in če ga boli. Operater mora biti pri posegu zbran in miren, saj so premiki z instrumenti zelo kratki, biti pa morajo zelo natančni. Operaterju so v pomoč tudi zvočni signali, ki ga opozarjajo na pritiske v očesu, katere uravnava s pedalom. Navadno gredo operiranci brez bolečin in ostalih težav takoj po posegu domov. Poleg tega, da operacija pacientu v celoti povrne vid, zdravnik z vstavitvijo intraokularne leče ob koncu operacije popravi tudi ostrino vida.

Katarakta - bolezni oči

Katarakta – bolezni oči

Po posegu pacient za gledanje na daleč ne potrebuje več očal, te potrebuje le pri gledanju na blizu. Zanimivo je, da je aparat za ta poseg izumil Slovenec Anton Banko, ki je ustanovil družinsko podjetje v Združenih državah. Njegovi otroci so po njegovi želji, očesni kliniki v Ljubljani podaril tak aparat tretje generacije. Operacije sive mrene so najštevilčnejši posegi v oftalmologiji, saj jih letno v Sloveniji opravijo okoli pet tisoč.

Če odstranimo lečo in ne vstavimo umetno lečo, nastopi znižanje refrakcije. Če je bilo oko pred operacijo pravovidno (emetropno), postane po odstranitvi leče približno za +11.00 dioptrije daljnovidno. Oko s kratkovidnostjo – 22.00 dioptrije postane po odstranitvi leče približno pravovidno in ne potrebuje za gledanje v daljavo nobene korekcije. Pri nižjih stopnjah kratkovidnosti, pa je popravno steklo primerno šibkejše po obrazcu: (22-x) / 22, kar pomeni število dioptrije kratkovidnost pred operacijo.

Oko brez leče nima več akomodacije. Zato mu moramo poleg stekel za daljavo, predpisati tudi stekla za bližino. Te so ponavadi za +3.00 dioptrije močnejše, kakor očala za daljavo. Brezlečno oko imenujemo tudi afakično.

Povzetek

Uravnotežena, vitaminsko bogata prehrana, zaščita pred pretirano sončno svetlobo in sončna očala z ultravijolično zaščito zmanjšujejo možnost nastanka sive mrene.

Imate vprašanje, ali potrebujete nasvet?

Pošljite nam e-mail na info@optika-pirc.com ali nas kontaktirajte na telefon 02 25 25 200. Seveda pa ste vabljeni, da nas obiščete v naši ordinaciji in optiki v Mariboru.