fbpx

Zakladnica znanja na enem mestu

Smernice in znanja s področja optične stroke se nenehno nadgrajujejo. Da bi vam lahko najbolje svetovali in pomagali, se neprestano izobražujemo. Tako z optičnega kot s tehničnega področja.

Potrebujete nasvet?

Zakladnica znanja na enem mestu

Smernice in znanja s področja optične stroke se nenehno nadgrajujejo. Da bi vam lahko najbolje svetovali in pomagali, se neprestano izobražujemo. Tako z optičnega kot s tehničnega področja.

Potrebujete nasvet?

Pinguecula in pterigija

Pinguecula (prva slika) in nevarnejša pterigija (druga slika) pomenita degerativne spremembe na sprednjih delih očesa (veznici, limbusu). Glavni vzroki za nastanek so UV svetloba, veter in prah. Stanja, ki jih učinki ultravioličnega žarčenja (UV svetlobe) naredijo na očesu, se imenuje oftalmohelioza, ki izhaja iz grške besede ophthalmos-oko in helios-sonce, ter izraža očesne bolezni, ki jih povzroča sončna svetloba. V naši ambulanti odkrijemo pingueculo in pterigijo z računalniškim mikroskopom, ki ga lahko vidite na sliki desno spodaj.

Kaj je Pinguecula?

Primer očesne bolezni Pinguecula

Primer očesne bolezni Pinguecula

Pingueculo sproži spreminjanje strome veznice in tanjšanje epitela, kar privede do občasnega vnetja, kar draži oko. Vidi se kot želatinast nanos na beločnici na notranji ali zunanji strani očesa (slika desno zgoraj).
Vnetja se pojavljajo, če smo dalj časa izpostavljeni sončni svetlobi. Ni rakasta tvorba in povzroča prekinitve solznega filma.
To omilimo z uporabo kapljic za vlaženje oči, ki jih lahko najdete na naših internetnih straneh (uporablajo se enake, kot za kontaktne leče).

Redko se odstrani z operativnim posegom, ponavadi takrat, ko povzroča probleme pri nošenju kontaktnih leč, ter iz lepotnih razlogov.

Kaj je Pterigija?

Primer očesne bolezni Pterigija

Primer očesne bolezni Pterigija

Podobno kot pri pingueculi, pride pri pterigiji (slika desno) do poškodbe epitela veznice in limbusa, kar povzroči degenerativne spremembe. Najprej se začne s spremembami na veznici, nakar se pojavi odebelitev in popačenje. Začne rasti proti limbusu na roženico, kar lahko pripelje do poslabšanje vida, do dvojnega vida in na koncu do slepote. Povzroča pordečenje in draženje, ter navsezadnje lepotni problem. Zdravi se lahko s protivnetnimi zdravili, operativno pa se odstrani, ko se preveč približa centru roženice.
Žal se po operativnem posegu v 2/3 lahko ponovi.

V naši optiki imamo sodoben aparat za ugotavljanje pinguecule in pterigije, katere vam pregledamo sočasno ob pregledu oči. Računalniški mikroskop (računalniška špranjska svetilka) lahko vidite na sliki desno.

Kako se zaščititi in obvarovati?

Redni očesni pregledi so pomembni

Redni očesni pregledi so pomembni

Najboljša je preventivna zaščita s kvalitetnimi sončnimi očali z UV zaščito. Tudi naknadno, če ugotovimo katerokoli od obeh obelenj, so sončna očal najboljša zaščita pred napredovanjem bolezni. Ob tem so zaželjeni še dodatni ukrepi, kot so uporaba pokrival in kontaktnih leč z UV zaščito. Predvsem morajo paziti ljudje, ki so najbolj izpostavljeni: mornarji, deskarji, planinci in smučarji. Saj pri indirektni svetlobi odbiti od snega in morja, dobimo dvakrat več sevanja. Omenimo še rizične skupine, kot so varilci, ter ljudi, ki so občutljivi na svetlobo zaradi dednih faktorjev ali zdravil.

Povzetek

Redni pregledi omogočajo zgodnje odkrivanje in poduk o zaščiti oči, da se stanje ne poslabšuje.

Imate vprašanje, ali potrebujete nasvet?

Pošljite nam e-mail na info@optika-pirc.com ali nas kontaktirajte na telefon 02 25 25 200. Seveda pa ste vabljeni, da nas obiščete v naši ordinaciji in optiki v Mariboru.