fbpx

Zakladnica znanja na enem mestu

Smernice in znanja s področja optične stroke se nenehno nadgrajujejo. Da bi vam lahko najbolje svetovali in pomagali, se neprestano izobražujemo. Tako z optičnega kot s tehničnega področja.

Potrebujete nasvet?

Zakladnica znanja na enem mestu

Smernice in znanja s področja optične stroke se nenehno nadgrajujejo. Da bi vam lahko najbolje svetovali in pomagali, se neprestano izobražujemo. Tako z optičnega kot s tehničnega področja.

Potrebujete nasvet?

Vnetja oči

Vneto oko

Včasih nas oči srbijo, pečejo ali se solzijo. V takih primerih nas svetloba moti. Če se tedaj pogledamo v ogledalo, opazimo, da je veznica, ki povezuje očesno zrklo z vekami, rdeča in otečena. Vnetje veznice je pogosto povezano s prehladi, lahko pa nastane zaradi okužbe, poškodbe ali tujka v očesu. Vnetje izgine po nekaj urah ali dneh. V primeru, da vnetje ne izgine, pa je potrebno poiskati zdravniško pomoč. Zelo huda vnetja se pogosto razširijo v vse predele očesa in povzročijo motnost prozornih delov in izgubo vida. Takšne posledice zapusti tudi nalezljiva bolezen, ki ji pravimo TRAHOM. Dobro organizirana in učinkovita zdravstvena služba je uspela TRAHOM pri nas popolnoma izkoreniniti.

Vnetje šarenice – Irititis

Bolezen povzročijo mikroskopsko male bele krvničke, ki se iz vnetega predela skupaj s povečano količino beljakovin premikajo iz malih krvnih žilic in plavajo v prekatni tekočini med šarenico in roženico. Če je plavajočih celic mnogo, se priklenejo na zadnjo steno roženice ali pa se sesedajo na dno očesnega prekata. Bolnik občuti bolečino v očesu, katero pordeči. Vse to spremlja nekoliko poslabšan vid. Če se v očesu dvigne pritisk, se bolečina poveča. Posledicanezdravljenja je lahko GLAVKOM – zelena mrena.

Bolezni (vnetje) solznih žlez

Pri boleznih solznih žlez lahko pride do hudih vnetij. Vnamejo se lahko solzni kanalčki ali pa solzne žleze. Bolezni solznega aparata so:

  • akutno vnetje – povečana je solzna žleza in je hkrati boleča, poviša pa se tudi telesna temperatura
  • kronično vnetje – solzna žleza je pogosto otečena, bolezen je posledica kakšne predhodne bolezni
  • razne ciste – te so lahko mesne ali pa vodene, ki lahko preidejo v razne oblike tumorjev

Bolezni vek

PTOZA – povešenja vek se začne na zgornji veki, ki delno ali v celoti pokrije oko. Povzroča jo slabost mišice, ki dviguje veko. Ptoza je lahko od rojstva ali pa se razvije po okvari živca, ki oživčuje mišico vek ali pa pride do okvare same mišice. Ptozo pogosto spremlja dvojen vid. Poznamo še naslednja obolenja vek:

  • Ječmen (Hordeolum)
  • Entropij – navznoter obrnjene trepalnice
  • Ektropij – navzven obrnjene trepalnice
  • Vnetja robov vek

Imate vprašanje, ali potrebujete nasvet?

Pošljite nam e-mail na info@optika-pirc.com ali nas kontaktirajte na telefon 02 25 25 200. Seveda pa ste vabljeni, da nas obiščete v naši ordinaciji in optiki v Mariboru.